Wanneer ga je naar een therapeut in Vlaardingen?

Wat doet een therapeut?

Een therapeut of counseler doet een aantal dingen.

  • Stellen van de diagnose. Naar aanleiding van jouw verhaal vertel ik je binnen welk klachtenprofiel je valt. Voor veel mensen is het fijn om te weten wat er precies speelt. Ik geef je informatie, leestips en help je te begrijpen wat het precies betekent.
  • Helpen je te vinden wat jij er aan kunt doen. Dat is namelijk voor iedereen anders. Bij verschillende klachten passen verschillende manieren om er mee om te gaan. Welke bij jou past hangt af van jouw eigen vaardigheden en talenten. Ik doe dan ook mijn best niet alleen jouw klacht, maar vooral ook jou goed te leren kennen.
  • Helpen met het werken aan jouw klacht. Als ik weet wat de klacht is en hoe jij er mee om kunt gaan, kun je aan de slag. Een innerlijk proces of situatie veranderen is hard werk. Vaak zijn oude patronen en persoonlijke ‘valkuilen’ heel hardnekkig. Toch merk je al snel dat je resultaat boekt. Dat resultaat beschrijf ik graag als innerlijke groei. Eigenlijk groei je van je klacht weg.
    Je ontdekt jezelf opnieuw, weet beter wat je wilt en kunt en hebt meer grip op je eigen leven. Daarmee levert een behandeling doorgaans meer op dan alleen klachtherstel, al is dat natuurlijk wel het belangrijkste.

‘Klik’ met een therapeut

Samenwerken met een therapeut kun je misschien nog het beste zien als een project. En dat project ben jij. Met de vakkennis, het inzicht en de analyse van de therapeut en jouw inzet en motivatie heeft heel veel invloed op het succes van de behandeling.

Naast dat een therapeut een vakman of -vrouw moet zijn, moet je er dus ook goed mee kunnen samenwerken. Jullie moeten elkaar goed begrijpen. Nu is het zo dat therapeuten getraind zijn in het behandelen van heel verschillende mensen. In de regel merk je dat de therapeut heel goed jouw taal kan spreken. Toch is de ‘klik’ niet vanzelfsprekend maar wel nodig voor het succes van de behandeling.

Hoe kies je nu eigenlijk een therapeut?

Je bent hier, nu, op deze website. Dat wil zeggen dat je weet dat je erkent dat je een klacht hebt en inziet dat je hulp nodig hebt. Waar moet je op letten?

Je moet op drie dingen letten:
1. is de therapeut aangesloten bij een beroepsvereniging
2. heeft de therapeut de benodigde ‘papieren’ en
3. past de therapeut bij jou

Die eerste twee zijn makkelijk na te gaan. Heel praktisch, check op de website de opleidingen en kwalificaties en welke beroepsvereniging de therapeut heeft. Over het algemeen is bijvoorbeeld registratie bij de Algemene Beroepsvereniging voor Counselors een goede graadmeter.

De derde is het belangrijkst en ook het lastigst. Door te doen wat je nu doet, een website napluizen, kom je veel te weten over de stijl van werken en de persoon. Dat is belangrijk, want je gaat samenwerken, dus dan moet je elkaar wel liggen. Kom je er zo niet uit, dan kun je in je omgeving navragen en ook je huisarts kan je goed op weg helpen.

Contact Therapie Vlaardingen

Wil je graag vrijblijvend advies of twijfel je of je met jouw klacht hulp kan krijgen? Bel ons dan, je krijgt altijd professioneel advies in jouw situatie. Onze medewerkers zijn geschoold in de psychologie en helpen jou met het vinden van de juiste hulp. Wij kunnen gelijk een afspraak voor je inplannen en zonder wachtlijst.
Neem contact op met 085 4014720.